t
Katrinebergs Handelsträdgård

 

Vårt miljörbete

         Vi och våra löss…

        Vi har i vår strävan att bidra till en bättre miljö gått över till biologiskt växtskydd i så stor utsträckning som möjligt. Här kommer en liten beskrivning av vad det innebär:

        Det vanligaste skadedjuret vi råkar ut för är bladlöss, närmare bestämt potatisbladlusen. Den kommer in i våra växthus antingen med det växtmaterial som vi köper hem eller inflygandes genom luftningen. Från att kanske bara vara en enda lus från början så kan det sluta med ett stort angrepp med tusentals löss. Och blir angreppet så stort innan vi gör något åt det så är det oftast bra att slänga de angripna växterna då det till slut inte finns så mycket kvar av dem.

         För att undvika att detta sker har vi börjat med något som kallas bankplantor. Det går till så här:

Vecka 1: Vi sår några stora krukor med säd, i vårt fall är det havre. Dessa ställer vi i det varmaste växthuset för att de ska gro så bra som möjligt.

Vecka 2: Efter en vecka har havren grott och är ca.10cm hög. Då får vi hem en lite låda med lite säd i och på den säden är det fullt med löss, men i detta fall är det sädesbladlöss. Dessa strån sätter vi över på våra egna havreplantor och sedan får sädesbladlössen frodas och föröka upp sig i så stort antal som möjligt under den kommande veckan.

Vecka 3: När sädesbladlössen etablerat sig på våra bankplantor får vi hem själva nyttodjuret, vilket är en stekel som heter Aphidius ervi, parasitstekel. De kommer hem i en liten burk och det enda vi gör då är att öppna locket och sedan flyger steklarna ut av sig själva. Och nu kommer själva poängen med det hela: Steklarna letar reda på sädesbladlössen, lägger sedan ett ägg i lusen (parasiterar) och flyger sedan vidare och gör samma sak i nästa lus. Detta innebär att den lusen som blivit parasiterad kommer att dö inom några dagar, men också att det kommer att kläckas en ny stekel ur den förpuppade lusen som sedan kommer att göra samma jobb i sin tur.

         Efter några veckor placerar vi ut våra bankplantor i de olika växthusen. Detta innebär att det kläcks nya steklar där och de flyger sedan runt och hittar då även de skadegörande lössen, potatisbladlössen, och gör likadant med dem. Om parasitsteklarna finns där i början av ett lusangrepp så har de goda chanser att hålla tillbaka angreppet.

         Ett litet dilemma är att dessa steklar inte är så aktiva om det är för svalt i växthuset. Detta innebär att vi inte kan ställa in våra bankplantor i de växthus som vi håller lite lägre temperatur i, och under den tiden kan det ju uppstå ett lusangrepp… Men vi gör så gott vi kan för att denna metod ska fungera!

 

 

 
Webbmaster: MIE-IT